Vauva matkalla
  • Etusivu
  • Raskaus
  • Synnytys
  • Kasvatus
  • Vanhemmuus
  • Muut
Kasvatus

Synnytyksen jälkeen: ensi viikot vauvan kanssa kotona

by Emma Kaksonen 14/07/2021
14/07/2021
Ensi viikot kotona vauvan kanssa
© Andrew Apperley (Burst) 2021

Muistan vielä tuon lokakuisen lauantaiaamun kun saimme vahvistuksen Naistenklinikalta kotiutumisesta. Olimme odottaneet tätä hetkeä pitkän sairaala-ajan jälkeen. Puimme sairaalassa tyttärellemme ensimmäistä kertaa vaatteet päälle, jonka jälkeen sujautimme hänet lämpöpussiin Maxi Cosin turvakaukaloon ja suuntasimme autolle. Kun pääsimme kotia oli todella outoa ja samalla jännittävää olla siellä kolmistaan, mutta samalla niin ihanaa.

Ensimmäisiin viikkoihin kotona kuuluu yleensä neuvolan ensikäynti, joka on tyypillisesti ensisynnyttäjillä 1-7 vuorokautta kotiutumisesta. Tämä on joko kotikäyntinä tai neuvolakäyntinä. Ensikäynnillä keskustellaan neuvolatädin (terveydenhoitajan) kanssa synnytyskokemuksesta sekä perheen voinnista synnytyksen jälkeen. Lisäksi käynnillä havannoidaan vauvan terveydentilaa ja kasvua (mitataan mm. paino, pituus ja päänympärys) sekä tuetaan perhettä imetyksessä ja vauvan hoidossa tarpeiden mukaisesti. Meillä neuvolan ensikäynti oli 10 vuorokautta kotiutumisen jälkeen, joka oli mielestäni hyvä, koska olimme kerenneet rauhassa asettua aloillemme ja löytämään jonkulaista rytmiä päiviimme kotona sekä keräämään kysymyksiä ylös joita oli kerennyt heräämään ensimmäisten päivien aikana.

Vauvakuplassa

Meillä ensimmäiset viikot kuluivat enimmäkseen ihmetellessä tytärtämme, opetellessa vauvan perushoitoa ja uutta arkea tyttäremme kanssa. Meillä ensimmäiset pari viikkoa olivat myös suhthelppoa ja rauhallista aikaa, koska emme tavanneet muita kuin vanhempiani sekä neuvolatätiä. Tyttäremme nukkuikin tuolloin suurimman osan ajasta ja hän hengaili tällöin vain vaipassa sekä löysässä kapalossa, koska vaippaa piti vaihtaa suhteellisen usein. Nukuimme alussa kaikki samassa makuuhuoneessa, me omassa sängyssämme ja tyttäremme sänkymme vieressä olevassa vauvan sivusängyssä. Tämä oli meille toimiva järjestely, koska en itse pystynyt ensimmäisen viikon aikana nousemaan kunnolla sängystä ylös muuta kuin imettämään kylkiasennon kautta. Mieheni hoiti tuolloin yölliset vaippojen vaihtamiset tarvittaessa ja sain itse jatkaa unia imetyksien välissä, joka oli tosi toimiva järjestely oman palautumiseni osalta.

Toistojen kautta

Ensi viikkojen aikataulujen, nukutuksien, syömisten tai muiden osalta ei kannata ottaa paineita. Syömiset, nukkumiset sekä muut menevät aikalailla omalla painollaan, mutta nämä kannattaa tehdä vauvantahtisesti. Kannattaa huomioida, että ensimmäisinä 6-8 viikkona vastasyntyneelle ei ole kerennyt muodostumaan vielä minkäänlaista rytmiä, joten vastasyntyneen rytmiin on todella vaikea vaikuttaa. Meitä helpotti alussa se, että pyrimme tekemään asioita toistojen kautta, jotta nämä tulivat tutuksi tyttärellemme. Ohessa muistilistaani ensimmäisiltä viikoilta, joita pyrimme toistamaan:

  • Ruoki vauvaa
    • Imetys tai äidinmaidonkorvike tai molemmat tarvittaessa
    • Vastasyntynyt tarvitsee ravintoa 8-12 kertaa päivässä
  • Vaihda vaipat tarpeen mukaan
    • Yleensä vastasyntynyt pissaa vähintään 5 kertaa päivässä ja kakkaa vähintään kerran päivässä, joten tätä on hyvä seurata aina vaippoja vaihtaessa
  • Ihokontakti
    • Ihokontakti äidin/isän/kumppanin kanssa, jolloin vauva saa samalla läheisyyttä, rakkautta ja tuntee olonsa turvalliseksi
  • Uni ja nukuttaminen
    • Uni: Pienen vauvan keskimääräinen unentarve on n. 14-17 tuntia vuorokaudessa. Uni sirottautuu tasaisesti ympäri vuorokauden. Noin kahden kuukauden iästä eteenpäin vauva jaksaa olla keskimäärin 90 minuuttia valveilla yhtäjaksoisesti.
    • Kapalointi: Kapaloi (liina- tai tarrakapalo) vauva kun tämä menee nukkumaan, jolloin vauva tuntee olonsa turvalliseksi (kuten kohdussa) eikä tule morotusreaktiota tai muita säpsähdyksiä kesken unien (HUOM. Mikäli käytössä on perhepeti, kapalointia ei suositella)
    • Shush&Pat metodi: Hyssyttele ja taputtele pepulle, jotta vauva nukahtaa joko syliin tai omaan sänkyynsä helpommin
    • Kohina: Rauhoittava kohina ääni vauvalle kun tämä käy nukkumaan omasta kohinalaitteesta (meillä on ollut käyttössä Super Deep Brown Noise, joka on taajuudeltaan alempi kuin White Noise tai Pink Noise. Tämä on sopinut myös tyttärellemme paremmin, joten kannattaa kokeilla eri kohina versioita, että mikä teillä toimii parhaiten☺.)
  • Aamun ja illan erottaminen
    • Aamun ja illan erottaminen aamu- ja iltatoimien avulla

Oma vointi synnytyksen jälkeen

Vaikka synnytinkin sektiolla, minulla maito nousi vuorokauden sisällä leikkauksesta. Tähän itsellä auttoi se, että meitä ohjeistettiin todella hyvin imetyksestä (mm. rintojen lypsäminen, imu- ja imetysote) Naistenklinikalla ja aloinkin lypsämään heti heräämössä. Imetys ei tuottanut kohdallani ongelmaa, mutta itse sektiohaava oli todella kipeä ensimmäiset kaksi viikkoa. Itselläni palaututumiseen leikkauksesta auttoi se, että pysyin liikkeessä heti alusta lähtien lääkärin luvalla. Tein tuolloin lyhyitä kävelyitä koiramme kanssa kotimme lähikortteleissa, joka auttoi itseäni paljon. Sain tällöin hetkeksi omaa aikaa vauvakuplasta ja yhteistä aikaa koiramme kanssa.

En kokenut ensi viikkojen aikana suurempia mielialan vaihteluita mitä olen kuullut monen kokevan synnytyksen jälkeen. Puhutaan joko Baby bluesista eli herkistymisestä synnytyksen jälkeen tai synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Äimä ry:n mukaan jopa 80 % vastasynnyttäneistä äideistä kokee voimakkaita mielialan muutoksia. Olen aina ollut todella empaattinen henkilö ja minulle on tavanomaista tirauttaa tippa kuin toinenkin kun luen, kuuntelen tai katson jotain surullista. En kokenut mitään poikkeavaa tästä kaavasta synnytyksen jälkeen, vaikka olimme mieheni kanssa veikanneet raskausaikanani, että saattaisin olla hormoonihuuruissani vielä empaattisempi synnytyksen jälkeen. Toisin kuitenkin kävi😆.

Millaiset teidän ensimmäiset viikot kotona olivat tai ovat olleet? Onko teillä jotain vinkkejä tai muuta mitä haluisitte jakaa kokemanne perusteella? Tulen kirjoittamaan mm. vauvan hoidosta, hyödyllisistä vauvan hoitotarvikkeista, päivärytmistä, nukuttamisesta, imetyksestä, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja palautumisesta synnytyksen jälkeen tulevissa julkaisuissa. Mikäli teillä on jotain toiveita näihin liittyen, niin laitattehan viestiä.

***

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä

Viranomaislähteitä ja -sivustoja

  • Naistalo: Naistalon sivulta löydät tietoa mm. kotiutumisesta synnytyksen jälkeen. Lisäksi täältä löytyy muutamia videoita, joissa kätilö vastailee yleisiin vanhempia askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi Naistentalon sivuilta löydät myös paljon tietoa synnytyksen jälkeisestä palautumisesta sekä mm. synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
  • HUS:n Vauvamatkalla-oppaasta synnyttäneille löydät hyviä vinkkejä mm. vauvan hoitoon.
  • THL:n Meille tulee vauva-oppaasta löydät lisätietoa mm. vauvan hoidosta, kasvusta ja kehityksestä.
  • Kuntien ja kaupunkien kotisivuilta löydät vaihtelevasti tietoa ensimmäisistä viikoista kotona. Muista varata neuvolan kotikäynti tai ensikäynti oman kuntasi/kaupunkisi neuvolasta heti synnytyksen jälkeen. Pääkaupunkiseudulla tämän voi tehdä joko Maisa-palvelusta tai soittamalla kuntien neuvoloiden ajanvaraukseen:
    • Espoo
    • Helsinki
    • Kauniainen
    • Vantaa

Muita vinkkejä

  • Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) sivuilta löydät tietoa mm. lapsen kehityksestä ikäkausittain. Lisäksi täältä löydät myös mm. vinkkejä lapsiperhearkeen sekä tukea perheen huoliin ja kriiseihin.
  • Neuvolainfo-sivustolta löydät tietoa mm. erilaisista lapsiperheeseen liittyvistä ilmiöistä ja organisaatioiden tarjoamista tukipalveluista lapsiperheille. Täältä löydät tietoa mm. vanhemmuudesta, vertaistuesta ja yksinhuoltajana olemisesta.
  • Lastentalo-sivustolta löytyy tietoa lasten sairauksista, oirenavigaattorin sekä tietoa perheelle tarjottavista tukimuodoista lapsen sairastaessa.
  • Uniliiton-sivuilta löydät lisätietoa mm. vastasyntyneen vuorokausirytmistä ja vauvan unesta 0-4 kuukauden ikäisenä.
  • Imetyksen tuki ry ja Imetyksen tuki facebookissa-sivuilta löydät lisätietoa mm. imetyksestä, imetystukea ja vinkkejä imetyksen ensimmäisiin viikkoihin.
  • Äimä ry-sivuilta löydät lisätietoa ja vertaistukea äitien (ja raskaana) olevien masennuksesta ja masennukseen.
  • Suomen doulat-sivuilta löydät listaa synnytyksen jälkeisen ajan perhedoulista.
  • Vauvaperhe.fi-sivuilta löydät lisätietoa mm. vauvan hoidosta, jaksamisesta ja isyydestä.
  • Pienperheyhdistys ry-sivuilta löydät lisätietoa yhden vanhemman perheiden yhdistyksestä.
  • Libero– ja Pampers-sivuilta löydät vinkkejä ensimmäisiin viikkoihin kotona ja paljon muita hyviä vinkkejä. Jos et ole rekisteröitynyt näiden jäseneksi vielä, niin tämä kannattaa käydä tekemässä, koska liittymällä näihin jäseneksi saat Libero ja Pampers etuja.
  • Unikouluttajat: Unikouluttajat tarjoavat uniohjausta myös vastasyntyneille ja heidän nettisivuiltaan löytyy myös ilmaisia verkkomateriaaleja. Ohessa muutamia: Uneksija, Sleepy, Unijuna ja Pikkujätti.
  • Podcastit: Monessa podcastissa käydään läpi ensimmäisiä viikkoja vauvan kanssa kotona, joista voi saada hyviä vinkkejä omaan päivärytmiin. Mm. Onnen kuplia, Hei Baby ja Nonsense podcsteissa on käyty läpi ensi viikkoja vauvan kanssa kotona. Suosittelen ehdottomasti kuuntelaan Onnen kuplia jaksot 6 ja 7, mikäli et ole näitä jo kuunnellut. (HUOM. Tulen lisäämään kuuntelemani ja kuuntelu-listalla olevat podcastit Muut-kategorian alle tulevissa julkaisuissa seuraavan kuukauden aikana. Stay tuned 😎.)

***

ensimmäiset viikotimetyskasvatussynnytysvanhemmuusvastasyntynytvauvan hoito
Jaa 1 FacebookTwitterPinterestEmail

Sinulle suositeltua

Varhaiskasvatuksen aloitus ja uusi arki

31/07/2022

Imetys – tuo ihana(n vaikea) luonnollinen asia

09/10/2021

Vastasyntyneen perushoito

23/07/2021

Podcast-spesiaali: hyviä ja hyödyllisiä podcasteja

18/07/2021

Vanhemmuus: mitä se on?

14/07/2021

Synnytystapa: alatiesynnytys vai sektio?

14/07/2021

Raskaustoive: positiivinen raskaustesti

14/07/2021

Vauva matkalla blogiesittely

14/07/2021

Jätä kommentti Peruuta vastaus

Tallenna nimeni, sähköpostini ja verkkosivuni osoite tälle selaimelle seuraavaa kommentointi kertaa varten.

Viimeisimmät

  • Varhaiskasvatuksen aloitus ja uusi arki

    31/07/2022
  • Imetys – tuo ihana(n vaikea) luonnollinen asia

    09/10/2021
  • Synnytyskertomukseni: suunniteltu sektio

    28/07/2021
  • Vastasyntyneen perushoito

    23/07/2021
  • Podcast-spesiaali: hyviä ja hyödyllisiä podcasteja

    18/07/2021

Kategoriat

  • Kasvatus (4)
  • Muut (2)
  • Raskaus (1)
  • Synnytys (2)
  • Vanhemmuus (1)

Arkistot

  • heinäkuu 2022 (1)
  • lokakuu 2021 (1)
  • heinäkuu 2021 (8)

Yhteydenotot

Facebook Instagram Email

@2021 - Kaikki oikeudet pidätetään. Huomioithan, että sivuston listaus viranomaislähteistä sekä muista vinkeistä ei ole kaiken kattava.

Vauva matkalla
  • Etusivu
  • Raskaus
  • Synnytys
  • Kasvatus
  • Vanhemmuus
  • Muut