Pitkästä aikaa täällä blogin puolella! Viime julkaisusta on vierähtänyt tovi hektisen arjen keskellä ja olen yrittänyt nyt lomalla aktivoitua täällä blogin puolella. Elokuu tuntuu olevan suosittu varhaiskasvatusaloituskuukausi Suomessa ja monella teistä saattaa koittaa uusi jännittävä arki tulevien viikkojen aikana kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksen (päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai kerhossa).
Tyttäremme aloitti kunnalisen päiväkodin lokakuun 2021 alussa, jolloin itse aloitin uusissa töissä kiinteistötransaktioiden parissa. Itseä hieman jännitti päiväkoti- ja työarki, että miten Liv sopeutuu uuteen ympäristöön ollessaan vuoden ikäinen, miten itse sopeudun tähän kaikkeen vauvavuoden jälkeen, mitä imettämisestä tulee töiden kanssa ja miten tulemme handlaamaan kaiken uuden arjen pyörittämisen. Liv oli päiväkotiin mennessä täyttänyt juuri vuoden eikä osannut täysin vielä kävellä. Livin ryhmässä ei ollut aloituskuukautena muita vuoden ikäisiä kuin yksi kaveri ja muut kaverit olivat 2-3-vuotiaita. Tämä hieman askarrutti alkuun, että mitenköhän pikku-neiti tulee pärjäämään kun ei osaa vielä kävellä ja jääkö helposti muiden jalkoihin. Päiväkodin johtaja sekä opettajat olivat kuitenkin todella kannustavia ja sanoivat usein, että pienemmät oppivat nopeasti vanhimmilta. Liv sopeutuikin hyvin ryhmäänsä ensimmäisen viikon aikana.
Ensimmäinen viikko päiväkodissa
Päiväkodin ensimmäinen viikko oli lähinnä harjoittelua lapselle vanhemman tai muun lähihenkilön tukemana mikä oli todella kiva, koska itse pääsin myös tutustumaan Livin päiväkotiryhmän lapsiin ja opettajiin. Päiväkodissamme mentiin ensimmäinen viikko lähinnä seuraavalla rytmillä (huomioiden lapsen tarpeet ja muut):
- PÄIVÄ 1: Lapsen tavaroiden vienti, tutustuminen opettajiin aamupäivän aikana sekä sopiminen käytännön asioista (mm. päiväkotiajat, ensimmäisen viikon poikkeusjärjestelyt, millainen lapsesi on, mitä odotat päiväkodilta yms.). Kesto n. 1,5-2h riippuen lapsen jaksamisesta.
- PÄIVÄ 2: Meno päiväkotiin sovittuun kellonaikaan ja oleminen ryhmän mukana yhdessä lapsen kanssa aamupäivän ajan lounaaseen asti, jonka jälkeen kotiin nukkumaan päikkärit. Kesto n. 2,5-4h riippuen lapsesta.
- PÄIVÄ 3: Meno päiväkotiin sovittuun kellonaikaan ja lapsen jättäminen ryhmän kanssa päikkäreiden yli. Kesto n. 4-5,5h riippuen lapsesta.
- PÄIVÄ 4: Ns. normaali päiväkotipäivä.
- PÄIVÄ 5: Ns. normaali päiväkotipäivä.
Huomasin tuon kahden ensimmäisen päivän aikana, että hän aina selkeästi hakeutui seuraani ja aina välillä vähän itkeskeli, jos huomasi minun menevän pois. Totesimme opettajien kanssa yhdessä, että helpompi on, että en olisi kolmantena päivänä enää mukana vaan, että tulisin hakemaan n. klo 14 aikoihin Livin kun he ovat nukkuneet päikkärit. Tämä tietenkin ajatuksena hieman jännitti, että jättäisi lapsen vieraaseen ympäristöön, mutta Liv tuntui viihtyvän muiden lasten ja opettajien kanssa hyvin, joten alahuulta purren lähdin kotia kohti. Päiväkodista tuli viesti n. klo 13:30, että pikku-neiti oli siellä jo hereillä, mutta tyytyväisenä leikki parin muun kanssa, että sai tulla hakemaan kun kerkeää. Liv oli nukkunut yli tunnin, joka oli tosi hyvä ensimmäisille unille päiväkodissa. Kotona hän oli yleensä nukkunut päivästä riippuen 1,5-3h, joten tämä oli tosi hieno suoritus ensimmäisille päikkäreille päiväkodissa.

Päivästä 4 eteenpäin Liv alkoi olemaan klo 8-16 päiväkodissa. Muutimme tätä rytmiä ensimmäisen parin viikon jälkeen, koska Liv tuppasi heräämään tuolloin jo klo 5:30, joten hän oli jo niin väsynyt kasin pintaan kun veimme häntä päiväkotiin, että hän nukahti joka kerta vaunuihin, joten muutimme päiväkotirytmin olemaan klo 9-16:30 vuoden loppuun asti ja tammikuusta alkaen tämä on ollut klo 8-16. Päiväkoti kannattaa pyrkiä rytmittämään juuri sen mukaan mikä sopii omaan elämantilanteensa ja meillä tuo klo 8-16 on sopinut tämän hetkiseen arkirytmiin hyvin töiden kanssa.
Mitä mukaan päiväkotiin?
Suosittelen tarkistamaan omasta päiväkodista, että mitä kaikkea lapselle olisi hyvä varata päiväkotiin mukaan ja onko päiväkotiopettajilla jotain erityistoiveita tavaroiden suhteen. Meillä opettajat ovat olleet todella joustavia ja ymmärsivät hyvin meidän ja Livin tarpeet. Ensimmäisenä päiväkotipäivänä veimme Liville seuraavat tavarat päiväkotiin:
- Unilelu
- Juomapullo (esim. pillipullo tai vastaava)
- Vaippoja (iästä riippuen)
- Vaihtovaatteita (vaihtovaatteita kannattaa varata 3-5 päivälle etteivät lopu kesken)
- Ulkovaatteet vuoden ajasta riippuen
- Kura-asu (meillä käytössä Kulingin takki ja haalari sekä vuorelliset kurahanskat)
- Ulkokengät vuoden ajasta riippuen (meillä kumpparit koko ajan päiväkodilla)
- Villasukat
- Sisätossut (esim. Slipstop)
- Pipo, hanskat ja kaulahuivi
- Aurinkorasva
Yllä olevien lisäksi olemme vieneet päiväkotiin varuiksi jotain pieniä snackeja, jos sattuu nälkä yllättämään päiväkodista lähtiessä. Lisäksi alkuun meillä oli päiväkodissa ensimmäisen parin kuukauden ajan saatavilla äidinmaidonvieroitusta, koska imetin Liviä vielä. Lisäksi jos on jotain erikoisia rasvoja, talkkia, baby öljyjä tai vetwipeseja, joita olette tottuneet käyttämään kotona niin näitä voi halutessaan varata mukaan. Toki aina on hyvä jutella näistä aina päiväkodin opettajien kanssa, että mitä toiveita heillä on lapsen tavaroiden osalta. Eri päiväkodeissa voi olla eri käytännöt.
Muista nimetä aina kaikki vaatteet ja muut tavarat! Meillä on ollut käytössä Tarramonsterin nimitarrat, jotka taisin bongata vauvavuotena Nata Salmelan Instan kautta ja nämä ovat olleet todella toimivia.

Omat fiilikset päiväkodin aloituksesta
Vaikka viime syksy oli kaikin puolin rankka uuden arjen opettelussa, niin oli ihanaa aloittaa uusi luku vauvavuoden jälkeen. Minusta oli jo pidemmän aikaa tuntunut, että Liv kaipasi kodin ja harrastuksien ulkopuolisia virikkeitä ja päiväkodin aloittaminen tuli meillä todella hyvään saumaan. Koin tuolloin, että oli jotenkin helpottavaa kun Liv meni päiväkotiin ja menin itse takaisin töihin. Toki alkuun vähensimme aika paljon muista menoista ja pyrimme lempeään aloitukseen päiväkodin osalta, mutta noin kuukauden jälkeen aloimme taas tekemään enemmän myös päiväkodin jälkeen. Livin harrastuksista (muskari ja uinti) kuitenkin pyrimme pitämään kiinni. Tosin ikataulujen kanssa oli milloin minkäkinlaista haastetta kun ei ollutkaan enää vain huolehtiminen omasta aikataulusta vaan myös oman lapsen päiväkotirytmistä kaikkia harrastuksia unohtamatta. Tähän päälle kaikki ensimmäisten kuukausien sairastelut (flunssat, korona, vatsatauti – you name it) niin välillä oli kyllä aika hulabaloota. Nämä lähinnä naurattavat tällälailla jälkikäteen, mutta tuolloin muutamina hetkinä en oikeasti tiennyt pitääkö itkeä vai nauraa.
Meille päiväkodin aloittaminen on ollut Livin kasvun ja kehityksen kannalta parasta mitä on tähän mennessä tapahtunut. On ollutkin ilo seurata miten oma lapsi on kasvanut ja kehittynyt hurjaa vauhtia päiväkodin aloituksen jälkeen. Meidän pienestä vaaperosta kasvoi kävelä taapero heti ensimmäisen kuukauden aikana ja siellä hän nykyään nauraa, juoksentelee ja hyppii muiden kavereiden mukana. Saamme olla kiitollisia siitä, että olemme saamme paikan hyvästä päiväkodista, unohtamatta mitä parhaimpia päiväkotiopettajia sekä muita lapsia ja heidän vanhempiaan. On ollut ilo tutustua uusiin ihmisiin oman lapsensa kautta.
Suosittelen lempeää päiväkodin aloitus, että kerkeätte koko perhe totuttelemaan uuteen arkeen. Muista olla ottamatta turhia paineita varhaiskasvatuksen aloittamisesta sekä töiden tai opiskelun tai muun yhdistämisestä. Kaikki sujuu kyllä ajallaan, mutta se saattaa viedä hetken aikaa, jolloin pitää vain olla kärsivällinen. Muista, että välillä on helpompia ja välillä on vaikeampia päiviä ja aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä, mutta jokainen yhteinen hetki on kullan arvoinen. Muista, että jokainen meistä kokee nämä asiat eri tavalla ja pyritään olemaan armollisia niin itselle kuin muille🖤.
Jännittäviä uusia arjen hetkiä ja tsemppiä kovasti sinne varhaiskasvatuksen aloitukseen😊.
***
Hyödyllisiä vinkkejä ja sivustoja
Viranomaislähteitä ja -sivustoja
- Pääkaupunkiseudun kuntien ja kaupunkien sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä varhaiskasvatuksen aloittamisen osalta:
- Opetushallituksen sivuilta löydät myös tietoa ja vinkkejä varhaiskasvatuksen aloittamisen osalta.
Muita vinkkejä
- MLL:n sivuilta löydät hyviä ja hyödyllisiä vinkkejä varhaiskasvatuksen aloitukseen ja uudenlaisen arjen sujumiseen.
- Vanhempainliitto on tehnyt oman oppaan päiväkodin aloittamisesta, jonka löydät täältä. Tästä löydät hyödyllisiä vinkkejä niin aloitukseen kuin uuteen arkeen.
- Monista vaikuttajien blogeista ja Instagram-tileiltä löydät myös hyödyllisiä vinkkejä ja omia kokemuksia varhaiskasvatuksen aloituksen osalta, mm. Lapsenkasvatus, Salla Salmela, Sleepy, Janni Ehari, Xenia’s Day, Vale Äiti sekä monia muita. Näitä on ollut mielenkiintoista lukea, koska jokaisen kokemus on ollut erilainen ja näistä saa yleensä hyvää vertaistukea varsinkin, jos on saman ikäisiä lapsia.
- Lisäksi Instagramista löytyy useita lapsen kasvatukseen keskittyviä tilejä. Itse seurailen mm. seuraavia, joista löytyy myös tukea päiväkodin aloitukseen: Kasvat, Kasvuntaika ja Positiivinen kasvatus.
- Myös monet podcastien pitäjät sivuuttavat varhaiskasvatuksen aloituksen kokemuksia, joita on ollut mielenkiintoista kuunnella vertaistuen osalta, mm. Kotona, Hei Baby, Äitien suusta, Mamma betalar, Ruuhkavuosirakkautta ja Täyttä tavaraa.
- Myös Liberon sivuilta löydät hyödyllisiä vinkkejä varhaiskasvatuksen aloitukseen.