Millaista on olla vanhempi ja millaisia tunteita tämä itsessä herättää? Pakko myöntää, että tämän julkaisun kirjoittaminen on vienyt osaltani paljon aikaa. En ole osannut pukea sanoiksi sitä mitä haluaisin tässä julkaisussa sanoa, koska olen ollut vasta lyhyen ajan vanhempana. Eli en ole mikään ekspertti, mutta olen valmis ja halukas oppimaan olemaan paras mahdollinen vanhempi tyttärelleni.
Uskon, että meitä on niin monta vanhempaa kuin on lapsiakin ja se tekeekin meistä jokaisesta erityisiä. Vuonna 2020 Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli lapsiperheitä yhteensä 1.467.653, joka oli 285 perhettä enemmän kuin edellisenä vuonna. Aiemmin trendi on ollut laskeva, mutta nyt määrän lasku on pysähtynyt. Perheisiin kuului 72% Suomen väestöstä, joka on 3.997.063 henkilöä. Perheiden keskikoko oli 2,72 henkilöä ja lapsiperheiden keskimääräinen lapsiluku oli 1,84 lasta. Lapsiperheistä yksilapsisia oli 43 prosenttia, kaksilapsisia 39 prosenttia ja kolmilapsisia oli 13 prosenttia.
Meillä on mieheni kanssa todella erilaiset perhetaustat ja olemme viettäneet hyvin erilaiset lapsuudet. Tulen itse 5 hengen perheestä ja vanhempani ovat olleet naimisissa kohta 40 vuotta. Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä viimeiset 6 vuotta ja olemme aina pyrkineet keskustelemaan kaikesta avoimesti. Tämä sama pätee myös vanhemmuuteen kuin kasvatukseenkin. Jaamme hyvin samanlaisen arvomaailman ja tämän takia meillä on ollut hyvät työkalut matkallamme vanhemmuuteen. Toki jokainen päivä tyttäremme kanssa on uuden opettelua, mutta olemme pyrkineet puhaltamaan yhteen hiileen sekä ottamaan asiat niin kuin ne ovat tullaakseen sekä olemaan avoimia uusille asioille ja kokeilemaan uutta. Uskon myös, että tämä on yksi isoimmista vahvuuksistamme niin vanhempina kuin pariskuntanakin, koska avoimella kommunikoinnilla vältymme monelta turhalta riidalta ja turhautumisen hetkeltä.
Kukaan ei ole seppä syntyessään
Ennen tyttäremme syntymään ajattelin, että haluan olla se rento äiti, joka ei huolehdi liikaa asioista. Olen pyrkinyt olemaan rento ja avoin uusille asioille, mutta olen usein sortunut huolehtimaan liikaa ”turhista” asioista. On ollut monia hetkiä, jolloin olen miettinyt, että hengittäähän lapseni tai onko hänellä kaikki hyvin tai onhan hän syönyt hyvin tai eihän hän voi tukehtua tuohon saamaansa sormiruokaan tai pärjääkö hän isovanhempien hoidossa tai miten hän tulee pärjäämään syksyllä alkavassa päivähoidossa.
Tosin pakko myöntää, että ei ole helppoa olla vanhempi. Uskon, että jokainen meistä pyrkii (tai ainakin yrittää) olla paras mahdollinen vanhempi lapselleen sekä tietää mikä on omalle lapselleen parasta. Tämä saattaa olla kuitenkin ajoittain vaikeaa. Varsinkin ensimmäinen vuosi lapsen kanssa voi olla monelle vanhemmalle rankkaa aikaa, koska kaikki on vielä uuden opettelua ja takana voi olla monia valvottuja öitä. Tällöin on hyvä muistaa olla armollinen niin itselleen kuin kumppanilleen eikä vaatia liikaa, saati sitten peilata muihin vanhempiin. On hyvä muistaa, että vanhempana saa olla väsynyt ja pyytää apua, mikäli tätä tarvitsee. On myös hyvä muistaa, että vanhempana saa jakaa niitä ihania hetkiä lapsensa kanssa kun kaikki on hyvin eikä piilotella tätä vain itsellään.
On kuitenkin hyvä muistaa, että on etuoikeutettua olla vanhempi, koska tämä ei ole kaikille mahdollista erilaisista syistä. Olen kiitollinen siitä, että olemme saaneet tyttäremme, koska tämä ei ole ollut meille itsestäänselvyys. Se tunne mitä koen häntä kohtaan on jotain mitä on vaikea sanoin kuvailla. Kuten vanhemmuuttakin. Uskon, että oma kokemukseni vanhempana vanhemmuudesta kypsyy ajan kanssa mitä enemmän meillä on vauvamatkamme kokemuksia koettuna. Yritän kuitenkin parhaani mukaan olla läsnä ja nauttia joka hetkestä, koska aika vain menee niin nopeasti.
Mitä vanhemmuus tarkoittaa sinulle ja miten olet muuttunut vanhempana omalla vauvamatkallasi? Onko sinulla jotain toiveita mitä haluaisit kuulla vanhemmuuden, perhe-elämän ja parisuhteen osalta tulevissa julkaisuissa?
***
Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä
Viranomaislähteitä ja -sivustoja
- Pääkaupunkiseudun kuntien sivut tarjoavat neuvoja ja ohjausta vanhemmuuteen ja perhe-elämään. Ohessa suorat linkit pääkaupunkiseudun kuntien perheneuvolasivuille:
- Espoo
- Helsinki (Lisäksi Helsingin kaupungin Perheentuen sivuilta löydät neuvoja ja ohjausta vanhemmuuteen)
Muita vinkkejä
- Mielenterveystalon sivuilta löydät vinkkejä perhe-elämän ja vanhemmuuden yhdistämisestä.
- Väestöliitto tarjoaa ennaltaehkäiseviä verkkopalveluja ja tietoa lapsiperheiden vanhemmille, josta löydät hyödyllisiä artikkeleita, videoita, podcasteja, kursseja, testejä ja monia muita verkkomateriaaleja.
- Väestöliiton Terapiapalvelut Oy löydät tukea erilaisissa elämäntilanteissa oleville asiakkaille maksullisia terapiapalveluita.
- MLL:n sivuilta löydät tietoa lapsiperheen elämästä, vinkkejä lapsiperhe arkeen, tukea lapsiperhe huoliin ja kriiseihin sekä erilaista toimintaa lapsiperheille.
- Ensi- ja turvakotien liitto auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
- Podcastit: Monessa podcastissa podcastin pitäjät ja / tai vierailevat tähdet kertovat omista kokemuksistaan vanhempina. Muun muassa seuraavista podcasteistä löydät näitä: Hei baby, Keskeneräiset äidit, Mamcast, Faijapodi, Lähiöfaijat, Nonsense sekä Rusinoita ja Taateleita. (HUOM. Tulen lisäämään kuuntelemani ja kuuntelu-listalla olevat podcastit Muut-kategorian alle tulevissa julkaisuissa seuraavan kuukauden aikana. Stay tuned 😎.)
- Kirjat: Monesta kirjasta saattaa löytyä itselleen sopia vinkkejä tai ajatuksia omaan vanhemmuuden tielle. Ohessa muutamia joita olen itse lukenut tai joita kuuntelen parhaillaan: Kunpa vanhempasi olisivat lukeneet tämän kirjan, Vuoden mutsi1 ja 2, Onnellisten lasten salaisuudet, Äitikortti – kirjoituksia lisääntymisestä, Huomaa hetki perheessä, Puuseppä vai puutarhuri?, Äitivuosi, Onnellinen vanhempi – vanhempien kasvatusopas. (HUOM. Tulen lisäämään lukemani ja luku-listalla olevat podcastit Muut-kategorian alle tulevissa julkaisuissa seuraavan kuukauden aikana. Stay tuned 😎.)
***